Mirela Holy: Zakon o zaštiti prirode nije u skladu s Planom 21

"Po predloženom zakonu od reforme politike zaštite prirode neće biti ništa ali će se zato 400 milijuna kuna godišnje trošiti na kojekakve projekte političkih elita", kaže bivša ministrica okoliša

Iako je Klub zastupnika SDP-a danas podržao prijedlog zakona o zaštiti prirode, SDP-ova zastupnica Mirela Holy poručila je kako ona neće jer, rekla je, prijedlog nije u skladu s Planom 21 i njime se neće provesti reforma politike zaštite prirode.
"Po predloženom zakonu od reforme politike zaštite prirode neće biti ništa ali će se zato 400 milijuna kuna godišnje trošiti na kojekakve projekte političkih elita", mišljenja je Holy.

"Plan 21 je ugovor koji je vlada sklopila s građanima koji su joj ukazali povjerenje i mora se poštovati", poručila je.

HNS-ovac Ivica Mandić ustvrdio je kako je aktualna vlast svoju brigu za prirodu pokazala time da se o prirodi skrbi posebno ministarstvo umjesto, kako je to bilo ranije, Ministarstva kulture.

Na to je oštro reagirao HDZ-ov Jasen Mesić zapitavši ga znači li to da je Ministarstvu kulture pokazivalo nebrigu za zaštitu okoliša.

"Pogledajte sastave upravnih vijeća u nacionalnim parkovima i parkovima prirode pa ćete vidjeti kada se vodilo više brige o zaštiti prirode“, poručio je Mesić vladajućima dodavši kako bi mogli ostati neugodno iznenađeni rezultatima.

Nezavisni Damir Kajin ustvrdio je kako bi u odlučivanje o zaštiti prirode trebalo uključiti i jedinice lokalne samouprave. "Njima bi, međutim, uz ovlasti trebalo prebaciti i novce za to", poručio je.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako bi Zakon o zaštiti prirode trebao stvoriti pravni okvir za poboljšanje investicijske klime.

"Zakon stavlja naglasak na poboljšanje upravljanja zaštićenim područjima kroz mogućnost da se osnuje jedno tijelo koja će upravljati svim zaštićenim područjima", kazao je resorni ministar. Pojasnio je kako bi modalitet i način organiziranja te javne ustanove trebao biti u okviru prijedloga zakona ali i na temelju stručne podloge.

Istakuo je i određena poboljšanja vezana za ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, a stvaraju se i pretpostavke za donošenje uredbe o proglašenju NATURA 2000, čime bi naša nacionalna ekološka mreža postala sastavni dio europske ekološke mreže NATURA 2000.

Po mišljenju Branka Bačića (HDZ) nije nužno donositi novi zakon jer će se nakon pristupanja u EU zakon morati ponovo mijenjati kako bi se uskladio s ekološkom mrežom Natura 2000.

Zakonski prijedlog, ustvrdio je Bačić, značajno odstupa od onog što je prije 10 mjeseci bilo u javnoj raspravu te je trebalo ponovno otvoriti javnu raspravu.

Pozdravljajući najavu ministra Zmajlovića kako će predloženi zakon značajno pomoći poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj, Bačić je ipak ustvrdio kako mu se čini da se otvara na mala vrata ulaz za, kako je rekao, štetni zakon o poticanju strateških investicija.

Bačić je predložio, a podržao ga je i HNS-ovac Petar Baranović, da se u Malostonskom zaljevu domicilnom stanovništvu ne reducira pravo na ribolov.

"Upravo uzgajivači školjaka u Malostonskom zaljevu se zalažu da se omogući ribolov u Malostonskom zaljevu kako bi se izlovom riba predatora spasile kamenice", pojasnio je Bačić.

To pitanje se regulira zakonom o morskom ribarstvu u kojem je navedeno da more u zaštićenom rezervatu ne predstavlja ribolovno more i to je glavna prepreka, odgovorio im je ministar Zmajlović obećavši kako će se to sporno pitanje regulirati izmjenama Zakona o morskom ribarstvu.

SDP-ov Željko Kolar ustvrdio je kako je zakon iznimno složen, a njegovi će učinci ovisiti o političkoj spremnosti da se osiguraju uvjeti, sredstva i kadrovi za njegovu provedbu.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL