ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Kalifornijska biljka bi mogla pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti

Ljekovita biljka je poznata kao yerba santa (Eriodictyon californicum), što na španjolskom znači 'sveta biljka'. Koristila su je indijanska plemena za liječenje nekoliko bolesti

 

Prema novom istraživanju, spoj koji se nalazi u jednom kalifornijskom grmu mogao bi se jednog dana upotrijebiti za suzbijanje starenja mozga, a možda čak i Alzheimerove bolesti. Još je vrlo rano, ali do sada se pokazalo da spoj ima zanimljive protuupalne i neuroprotektivne učinke kada se testira na mišjim stanicama u posudi.

Ljekovita biljka je poznata kao yerba santa (Eriodictyon californicum), što na španjolskom znači 'sveta biljka'. Koristila su je indijanska plemena za liječenje nekoliko bolesti tako da je tim yerba santu, zajedno s mnogim drugim biljkama, istražio u potrazi za obećavajućim spojevima.

Yerba santa sadrži sterubin, flavonoidni spoj. Nekoliko flavonoida ima neuroprotektivna i protuupalna svojstva pa je tim bio zainteresiran vidjeti kakav učinak sterubin i drugi flavonoidi mogu imati na mišje živčane stanice. Otkrili su da je sterubin učinkovit protiv višestrukih induktora stanične smrti. Rezultati su zabilježeni u časopisu Redox Biology.

- Ovo je spoj koji je bio poznat, ali ignoriran - izjavila je viša autorica, doktorica Pamela Maher iz Instituta Salk.

- Ne samo da se u našim testovima sterubin pokazao mnogo aktivnijim od drugih flavonoida u yerba santi, nego se čini kao dobar, ako ne i bolji od drugih flavonoida koje smo proučavali.

Spoj ima veliki utjecaj na nestanak energije i upalu živčanih stanica, osobito mikroglijalnih stanica. Također je sredstvo za uklanjanje željeza, što je dobro jer željezo može igrati ulogu u oštećenju živčanih stanica. Osim toga, smanjuje nakupljanje oštećenih bjelančevina i smanjuje upalu kod starijih živčanih stanica.

- Alzheimerova bolest je vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Američkim Državama - nastavlja Maher.

- A budući da je dob glavni čimbenik rizika, istraživači traže načine za suzbijanje učinaka starenja na mozak. Naša identifikacija sterubina kao snažne neuroprotektivne komponente je obećavajući korak u tom smjeru.

Istraživači sada planiraju istražiti učinke spoja na živim životinjskim modelima, miševima s bolestima poput Alzheimerove. Zainteresirani su za određivanje učinaka sterubina kao i njegove toksičnosti. Tim također sugerira da bi uskoro bilo moguće testirati spojeve kod ljudi, iako bi se biljke morale uzgajati u standardiziranim uvjetima. Kažu da ne vide velike prepreke u proizvodnji sintetičke verzije sterubina.

Damir Fatušić