ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Kako je pretilost postala najveći zdravstveni problem današnjice

Kada ćemo osvijestiti kako nedostatak vremena i biranje brze hrane, uz nekretanje, donosi 20 posto veći rizik od preuranjene smrti u odnosu na osobe čiji je indeks tjelesne mase unutar normalnih vrijednosti?

 

Živimo u vremenu kada je broj pretjerano uhranjenih osoba u svijetu prerastao broj onih gladnih i pothranjenih.

Ulaganje u vlastito zdravlje svodi se kod mnogih na beskonačan krug prejedanja kako bi ispunili svoje emocionalne praznine. Sva hrana ovoga svijeta ne može ispuniti pukotine koje stvara um nezadovoljne i neispunjene osobe.

Pretilost je kronična bolest i definira se kao stanje abnormalnog ili prekomjernog nakupljanja masnog tkiva, do te mjere da dolazi do ozbiljnog narušavanja zdravstvenog stanja. U svom konačnom obliku nastaje međudjelovanjem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturnih, psiholoških i bihevioralnih čimbenika.

Pretilost predstavlja globalnu epidemiju koja je jedan od trenutno najvećih zdravstvenih problema. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost odgovorni su za oko 80 posto slučajeva dijabetesa tipa 2, 35 posto ishemijske bolesti srca i 55 posto kardiovaskularnih bolesti među odraslima u Europi. Te bolesti zajedno uzrokuju više od milijun smrti svake godine. Smrti koju sam sebi uzrokuje čovjek.

Kada ćemo osvijestiti kako nedostatak vremena i biranje brze hrane, uz nekretanje, donosi 20 posto veći rizik od preuranjene smrti u odnosu na osobe čiji je indeks tjelesne mase unutar normalnih vrijednosti?  Čaj od kamilice nije čudesan napitak koji rješava emocionalnu ili fizičku glad, ali može poslužiti kao pomoć u zdravoj prehrani, uravnoteženom načinu života i postizanju idealne težine. Bogat je kalcijem, magnezijem, kalijem i vitaminom A. Kod čaja od kamilice važno je doziranje. Za jednu šalicu čaja dovoljna je mala žlica suhog cvijeta, jer prejak čaj izaziva bol u želucu, mučninu i vrtoglavicu. Kamilicu ne kuhamo, već samo prelijemo vrućom vodom. Čaj možete piti hladan ili topao, ali bez šećera. Za sagorijevanje masnoća možete dodati i malo soka od limuna. Dobro ga je piti prije svakog glavnog obroka. Osim što ćete se tako brže zasititi, čaj od kamilice poboljšava probavu.

Čuvajte zdravlje duha i tijela razlikujući emocionalnu i fizičku glad. Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu istodobno osjetimo glad. Ona počinje u našem mozgu i ustima dok nas tjera da odmah jedemo, jer u protivnom nastaje emocionalna bol. Fizička glad javlja se postupno i prema različitim namirnicama, želudac počinje reagirati, odnosno kruli nam u crijevima, imamo osjećaj praznine i bolne grčeve u želucu, no ipak ova glad dopušta odgađanje do nekog obroka.

Božica Ravlić