NOVA STUDIJA Mikrodoziranje LSD-om može pomoći u liječenju depresije

Fenomen poznat kao mikrodoziranje uključuje uzimanje malih količina psihodelika koje ne proizvode nikakve opijajuće efekte, ali za koje neki tvrde da mogu dugoročno pojačati kogniciju i promijeniti obrasce veza u mozgu

LSD Ilustracija

 

Mikrodoziranje psihodeličnim lijekovima poput LSD-a i 'čarobnih' gljiva postaje sve popularnije posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući anegdotskim izvještajima da ta praksa pomaže u jačanju kreativnosti, kao i liječenju depresije i drugih problema mentalnog zdravlja. Nedostaje istraživanja koja bi potkrijepila takve tvrdnje, ali nova studija pruža neke zanimljive preliminarne dokaze da bi mikrodoziranje LSD-om moglo potaknuti povećanje ključnih čimbenika rasta u mozgu.

Fenomen poznat kao mikrodoziranje uključuje uzimanje malih količina psihodelika koje ne proizvode nikakve opijajuće efekte, ali za koje neki tvrde da mogu dugoročno pojačati kogniciju i promijeniti obrasce veza u mozgu. To bi, pak, trebalo omogućiti fleksibilnije misaone procese, olakšavajući smišljanje novih ideja ili oslobađanje od negativnih načina razmišljanja.

Ako se ovo pokaže istinitim, čini se vjerojatnim da bi u proces mogli biti uključeni čimbenici rasta poput abrineurina (poznatog i kao BDNF). Ovaj ključni protein olakšava rast, razvoj i održavanje neurona i ključan je za stvaranje novih neuronskih veza. Kao takav, omogućava neuroplastičnost - sposobnost mozga da se sam ponovno poveže na nov način.

Neuroplastičnost je ključna za depresiju i neurodegenerativne poremećaje poput demencije, a sve je to povezano sa smanjenjem razine BDNF-a i posljedičnim gubitkom kognitivne fleksibilnosti. Imajući to na umu, autori ove najnovije studije odlučili su istražiti potencijal malih doza LSD-a da povećaju razinu BDNF-a.

Da bi to učinili, dali su 27 dobrovoljaca placebo i mikrodozu LSD-a u različitim danima, dok su svaka dva sata mjerili razinu BDNF-a u krvnoj plazmi. Rezultati objavljeni u časopisu ACS Pharmacology and Translational Science pokazali su da je doza od pet mikrograma LSD-a dovela do povećanja BDNF-a koje je doseglo vrhunac nakon četiri sata, dok je 20 mikrograma dovelo do vrhunca nakon šest sati.

Čudno je, međutim, da doza od deset mikrograma LSD-a nije proizvela takav porast razine BDNF-a, što sugerira da proces nije još ni približno potpuno jasan. Unatoč tome, autori studije inzistiraju na tome da njihovi rezultati pokazuju pozitivnu vezu između niskih doza LSD-a i porasta koncentracije BDNF-a, iako priznaju da će biti potrebno mnogo više istraživanja prije nego što se takva tvrdnja može iznijeti sa sigurnošću.

Povrh svega, istraživači ističu da je njihova studija procijenila samo akutne učinke jedne mikrodoze i ne daje nikakve informacije o dugoročnim učincima mikrodoziranja na razinu BDNF-a ili neuroplastičnost.

U konačnici, piše IFLScience, nalazi impliciraju da, iako možda postoji korist od mikrodoziranja psihodelika, još je uvijek prerano za bilo kakve konačne izjave o njihovom utjecaju na mozak.

 

Autor: Damir Fatušić