Neopisive su koristi sportskih i tjelesnih aktivnosti za osobe s invaliditetom

PITANJE: N. P. (35) Moj partner nikada nije bio sportski tip, djelomice zbog invaliditeta koji ga je kao dijete izolirao iz društva. Kretanje u kolicima tada je bilo prepreka za aktivno druženje s vršnjacima.

Osoba s invaliditetom u teretani

 

Sada je u nekim godinama kada se počinje brinuti za vlastito zdravlje. Znam da daljinski i gledanje serija nije nimalo dobro za njegovo tijelo. Uz to i pokušava prestati s pušenjem. Zbog ove trenutne situacije najviše vremena provodi u kući, a želim ga navesti na kretanje. Želim mu ukazati na dobre strane tjelesne aktivnosti, a znam da on prati ovaj portal. Možete li napisati nešto o prednostima kretanja i opasnosti pasivnog načina života?

ODGOVOR: Tjelesna neaktivnost povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti kojima su posebno sklone osobe sa šećernom bolesti, malignih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, dijabetesa , a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama. Tjelesna neaktivnost izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje. Ljudsko tijelo stvoreno je za pokret, a mi ga danas sve manje 'koristimo'.

Redovita tjelovježba najzdravija je životna navika u svakoj životnoj dobi. Nezamjenjiva je njena uloga u čuvanju snage, pokretljivosti i izdržljivosti organizma. Time izravno doprinosi tjelesnom i duševnom zdravlju, a to posebice dolazi do izražaja kod dugotrajnog zadržavanja neovisnosti u starosti.

Štetni utjecaj navike nekretanja usporediv je s dobro poznatim zlom koje uzrokuje pušenje. Nagovorite partnera da odbaci daljinski upravljač, a ako ne možete bolje bi bilo da za to vrijeme vozi kućni bicikl.

Od koristi su aerobne aktivnosti (hodanje, plivanje, vožnja bicikla …) koje doprinose izdržljivosti, a i vježbe snage (s utezima, sklekovi, penjanje po stepenicama …) koje jačaju mišiće. Korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva doprinosi očuvanju okoliša, a vježbanje na otvorenome i bicikliranje ne samo da jača imunitet i poboljšava zdravlje nego nas čini sretnijima, zadovoljnijima i ponajviše druželjubivim osobama.

Autor: In Portal