VELIKA STUDIJA Vegani imaju značajno veći rizik od prijeloma kostiju

Studija potvrđuje prethodne dokaze da niži unos proteina i kalcija korelira s lošim zdravljem kostiju, zajedno s niskim indeksom tjelesne mase (BMI). Iako autori navode da nema dovoljno dokaza za donošenje zaključaka zašto ovakva prehrana može povećati rizik od prijeloma, kad je studija uzela u obzir razlike u tim čimbenicima, rizik od prijeloma kostiju djelomično je smanjen

Vegan, hrana

 

Studija, koja je obuhvatila oko 55.000 ljudi s različitim prehrambenim navikama, otkrila je da vegetarijanska i prehrana na bazi ribe imaju mali, ali značajan porast rizika od prijeloma kostiju, dok veganstvo sudionike dovodi do 43 posto većeg rizika od prijeloma.

- Ovo je prvo sveobuhvatno istraživanje o rizicima od potpunih i specifičnih prijeloma za pojedine dijetalne skupine ljudi - rekla je glavna autorica doktorica Tammy Tong, nutricionistička epidemiologinja s Nuffield odjela za zdravlje stanovništva Sveučilišta u Oxfordu.

Počevši od 1993. godine, studija je u prosjeku tijekom 18 godina pratila 29.380 ljudi koji jedu meso, 8.000 pesketarijanaca (jedu ribu, ali ne i meso), 15.500 vegetarijanaca i 2.000 vegana te je tražila pojavnost prijeloma kostiju. Tijekom razdoblja ispitivanja, zabilježen je ukupno 3.931 prijelom. Oni koji su bili na prehrani bez mesa imali su veću učestalost prijeloma kuka, kao i nogu, ruku, gležnjeva, rebara i drugih mjesta.

Studija potvrđuje prethodne dokaze da niži unos proteina i kalcija korelira s lošim zdravljem kostiju, zajedno s niskim indeksom tjelesne mase (BMI). Iako autori navode da nema dovoljno dokaza za donošenje zaključaka zašto ovakva prehrana može povećati rizik od prijeloma, kad je studija uzela u obzir razlike u tim čimbenicima, rizik od prijeloma kostiju djelomično je smanjen.

Unatoč tome, uzimanje u obzir tih čimbenika i dalje ostavlja onima koji ne jedu meso 1,3 puta veći rizik od prijeloma.

- Prethodne studije pokazale su da je nizak BMI povezan s većim rizikom od prijeloma kuka, a nizak unos kalcija i proteina povezan je s lošijim zdravljem kostiju. Ovo je istraživanje pokazalo da su vegani, koji su u prosjeku imali niži BMI kao i niži unos kalcija i proteina od onih koji jedu meso, imali veći rizik od prijeloma na nekoliko mjesta - rekla je Tong.

Trenutno je studija isključivo korelacijska i bit će potrebna detaljnija istraživanja kako bi se utvrdio razlog zašto je rizik kod vegana povišen. Veličina uzorka bila je znatno manja u veganskoj skupini, što bi trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja zaključaka, uz činjenicu da uzimanje dodatnog kalcija i drugih hranjivih sastojaka također nije uzeto u obzir. Neki također sugeriraju da bi razlika mogla biti u načinu na koji se kalcij apsorbira - na unos kalcija mogu utjecati različiti čimbenici, uključujući razinu vitamina D, a oni se mogu razlikovati ovisno o prehrani.

Veganska i vegetarijanska prehrana postaju sve popularnije tijekom posljednjeg desetljeća, no kako se trend povećava, povećava se i potreba za istraživanjem takve prehrane, piše IFLScience. Održavanje dovoljne razine proteina i kalcija zahtijeva praćenje prehrane, a ovakva istraživanja postat će ključna u pronalaženju načina primjene ovakve prehrane uz što manji rizik za tijelo.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić