ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Bockanjem protiv mnogih tegoba osoba s invaliditetom u ova doba

Učinkovitost terapije na osobe s invaliditetom svakako ovisi o etiologiji i stupnju invaliditeta. Ukoliko klijent zazire od iglica, akupresura ili Tui Na (kineska masaža), kao i Qi Gong vježbe mogu biti adekvatna zamjena ili nadopuna akupunkturnim tretmanima s jednakim djelovanjem. Osobe kompromitiranog lokomotornog sustava mogu izvoditi pokrete Qi Gong ili Tai Chi Chuan vježbi shodno njihovim mogućnostima. U takvom pristupu posebno je djelotvorno svjesno i usmjereno disanje koje krijepi tijelo i opušta um

Suzana Jelovečki

Suzana Jelovečki

Akupunktura je najpoznatija grana kineske medicine na Zapadu. Kineski medicinski klasici stari su dvije tisuće godina i u njima su po prvi puta objašnjeni energetski meridijani i akupunktura kao jedna od metoda liječenja. U suvremenom svijetu akupunktura se koristi kao pomoćna(komplementarna) metoda liječenja i kao takva je priznata i od Svjetske zdravstvene organizacije.

- Akupunktura se obično definira kao energetska terapeutska metoda pri kojoj se tanke, sterilne iglice ubadaju u akupunkturne točke kako bi se manipulirala tzv. životna energija (Qi) da se uspostavi energetski balans u tijelu i poboljša kvaliteta života. Osim akupunkture u istu svrhu se koristi elektroakupunktura, laserska stimulacija akupunkturnih točaka te akupresura - kazala nam je Suzana Jelovečki, MS akupunkture, licencirani akupunkturolog u državi New York.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija navodi podulju listu oboljenja i simptoma u čijem rješavanju akupunktura potencijalno može pomoći, za mnoge od njih na Zapadu nema dostatnih istraživanja koja bi znanstveno potvrdila njihovu učinkovitost.

Akupunktura, ilustracija

 

- Govori se pretežito o povoljnom terapeutskom učinku. Ponajviše istražena i donekle potvrđena učinkovitost akupunkture pripisuje se pomoći pri ublažavanju raznih bolnih stanja, lakših tendomuskularnih povreda, glavobolja i tjelesnim manifestacijama stresnih stanja.

Tretman akupunkture temelji se na individualnom pristupu klijentu. Sastoji se od analize stanja klijenta koja se provodi tzv. diferencijalnim pitanjima, analizom životnog stila, opipavanjem bila( energetska metoda ispitivanja protoka energije u meridijanima) te opservacijom jezika. Sam tretman traje od pola sata do 45 minuta, vrlo je opuštajući i gotovo bezbolan. Tretman se izvodi najčešće jednom do dva puta tjedno. Ovisno o kronicitetu i ozbiljnosti tegoba potrebno je desetak, a ponekad i više tretmana da bi došlo do znatnijeg poboljšanja - pojasnila je Suzana.

Akupunktura je relativno nježna metoda pomoći i nema velikih nuspojava ukoliko ju izvodi dobro educiran liječnik ili akupunkturolog. Najčešća nuspojava može biti poneka modrica. Klijent se nakon terapije  obično osjeća opušteno.

Akupunktura, ilustracija

 

- Učinkovitost terapije na osobe s invaliditetom svakako ovisi o etiologiji i stupnju invaliditeta. Ukoliko klijent zazire od iglica, akupresura ili Tui Na (kineska masaža), kao i Qi Gong vježbe mogu biti adekvatna zamjena ili nadopuna akupunkturnim tretmanima s jednakim djelovanjem. Osobe kompromitiranog lokomotornog sustava mogu izvoditi pokrete Qi Gong ili Tai Chi Chuan vježbi shodno njihovim mogućnostima. U takvom pristupu posebno je djelotvorno svjesno i usmjereno disanje koje krijepi tijelo i opušta um.

- Učinkovitost terapije na osobe s invaliditetom svakako ovisi o etiologiji i stupnju invaliditeta. Ukoliko klijent zazire od iglica, akupresura ili Tui Na ( kineska masaža), kao i Qi Gong vježbe mogu biti adekvatna zamjena ili nadopuna akupunkturnim tretmanima s jednakim djelovanjem. Osobe kompromitiranog lokomotornog sustava mogu izvoditi pokrete Qi Gong ili Tai Chi Chuan vježbi shodno njihovim mogućnostima. U takvom pristupu posebno je djelotvorno svjesno i usmjereno disanje koje krijepi tijelo i opušta um - zaključila je  Suzana Jelovečki.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović