ZDRAVLJE DUHA I TIJELA Eteričnim uljima do ugode i bolje kvalitete života

Za aromaterapiju možemo reći da postoji još od pronalaska vatre, kada su se naši pradavni preci okupljali oko ritualne vatre i udisali sveti dim šuma i smola. S tim su mirisima čistili svoja tijela od svih negativnih energija i spajali se s duhovima prirode

Eterična ulja, ilustracija.

 

Aromaterapija predstavlja kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu poboljšanja i unapređenja fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnog zdravlja ljudi.

Za aromaterapiju možemo reći da postoji još od pronalaska vatre, kada su se naši pradavni preci okupljali oko ritualne vatre i udisali sveti dim šuma i smola. S tim su mirisima čistili svoja tijela od svih negativnih energija i spajali se s duhovima prirode.

Prve pisane podatke nalazimo u Egiptu. George Ebers otkrio je 1870-ih svitak papirusa dug 21 metar koji navodi 850 biljnih lijekova starih Egipćana, koji potječu iz otprilike 1500. godine pr.Kr. Poznata je priča o Kleopatri koja je jasminom namirisala jedra svog broda. Egipćani su eterična ulja koristili za balzamiranje, za njegu tijela, u zdravstvene svrhe i u raznim vjerskim obredima. Na cijeni su naročito bila ulja od cedra, tamjana i mire koja su služila za balzamiranje.

Grci su preuzeli znanje o eteričnim uljima od Egipćana. Još je otac medicine Hipokrat isticao pozitivan učinak masaže i kupke za tijelo. Opisao je 300 biljaka i njihovo djelovanje. Dioskorid je u svojoj knjizi 'O ljekovitim travama' opisao 500 biljaka i njihovo djelovanje. U Grčkoj je bio jako razvijen kult tijela, pa je u Epidaurusu u okviru lječilišta postojao odjel za liječenje aromaterapijom.

Rimljani su preuzeli znanje od Grka. Upotrijebili su ga za liječenje oboljenja i tegoba te u kozmetičke svrhe.

Poznate su indijska, ayurvedska i kineska tradicionalna medicina koje koriste biljke i njihove pripravke za liječenje raznih tegoba.

Arapi su poznati po izradi parfema i mirisa. U Babilonu su eterična ulja limuna, cedra i mire poznata po svom antiseptičnom djelovanju, dodavali u građevni materijal prilikom gradnje hramova i na taj način dezinficirali prostor hrama.

U srednjem vijeku u Europi biljke i njihove esencije odigrale su važnu ulogu u sprečavanju širenja kuge.

Zdenka MiholićOvaj zanimljiv uvod i još puno o aromaterapiji imamo zahvaljujući Zdenki Miholić iz Zagreba koja je već 25 godina priznata terapeutkinja na području prirodne i energetske medicine, diplomirala je u prvoj generaciji škole za  aromaterapeute u Zagrebu. Kad govori o sebi, to radi mirisom svijeta  biljaka i toplim dodirom svog srca.

Svoju osobnu misiju i profesionalno usmjerenje posvetila je poboljšanju kvalitete života mnogih ljudi pomažući im da savladaju svoje zdravstvene tegobe.

Posvećeno je radila s klijentima, no istodobno je neumorno istraživala i educirala se na brojnim područjima nekonvencionalne medicine; licencirana je terapeutkinja od strane HUPED-a, Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu.

- Važno je naglasiti da se eterična ulja ne piju i da se nikad ne nanose nerazrijeđena na kožu ili bilo koji dio tijela. Iznimka su eterična ulja lavande i čajevca koja se nanose samo lokalno, na malim površinama. Aromaterapiju možemo primijeniti kao inhalacije kod kojih razlikujemo direktnu, suhu i indirektnu inhalaciju, u masaži, kada blagotvorno i relaksirajuće djeluje na tijelo, dok eterična ulja prodiru kroz kožu u organizam, ili kao lokalna utrljavanja kada se koristi određeni aromaterapeutski pripravak s većom koncentracijom eteričnih ulja, za smanjenje bolova, istegnuća ili za zarastanje rana. Primjenjujemo je i kod parenja, kupki, kompresa, ili kao pripravke u kremama, mastima, melemu, losionima, gelovima, šamponima, tonicima, sprejevima, kao vaginalete u obliku vagitorija, rektalno u obliku supozitorija i oralno ​u obliku kapsula - rekla nam je Zdenka.

Aromaterapija se može primijeniti u svim sustavima življenja

Kod problema s dišnim sustavom, alergija, bolesti pluća, astme, problema s probavnim sustavom, živčanim sustavom - multiple skleroze, nesanice, depresije, glavobolje, kod problema s lokomotornim sustavom: artroza, artritis, skolioze, osteoporoza,ankilozantni spondilitis, spazmi mišića, sindrom prenaprezanja, sindrom kroničnog umora. Pomaže kod kronične i akutne boli, upalnih stanja, stresa, hipertenzije, i hipotenzije, poremećaja rada srca, krvnih žila limfe, kod PMS-a i menopauze, hipertireoze i hipotireoze.

Pitali smo Zdenku pomaže li aromaterapija kod spazama jedne cerebralke poput mene.

Zdenka Miholić s klijenticom.- Da, s aromaterapijom je moguće postići lijepe rezultate. Spazam ili grč je nekontrolirana i nenamjerna jaka kontrakcija mišića. Mišić se iskrivi i oštra bol koja se širi prelazi u ukočenost i/ili grč. Može se pojaviti bilo gdje u tijelu. Uzroci spazma su različiti: loša cirkulacija, dugi periodi bez kretanja, dugotrajni proljevi, dehidracija, intenzivno vježbanje, iscrpljenost mišića, nedostatak magnezija i kalcija, uklještenje živca, nedovoljno istezanje prije vježbanja.

- Zbog smanjene pokretljivosti ili nepokretljivosti važno je da se održava cirkulacija i pokretljivost tijela. Primjenjuje se masaža i kupke te primjena aromaterapeutskih pripravaka za poboljšanje cirkulacije. Najčešća kombinacija eteričnih ulja je borovnica, ružmarin, đumbir i bosiljak. Od baznih ulja se koristi mješavina kantariona i avokada u omjeru pola-pola. Koriste se sve tehnike aromaterapije: masaža, kupka, suhe inhalacije,difuzeri i aromaterapeutski pripravci. Jako je važna pasivna i aktivna vježba donjih ekstremiteta te vježbe disanja. Kada se izvode vježbe disanja, stavit ćemo na prsni koš kompresu od lavande, timijana i eukaliptusa, jer ta eterična ulja olakšavaju i produbljuju disanje. Kupke su također izvanredne za poticanje cirkulacije. Savjetuje se kupka cijelog tijela, ako to stanje dozvoljava, od tridesetak minuta, u vodi gdje je razmućena mješavina eteričnih ulja u sojinom mlijeku ili medu.

Lokalne kupke, odnosno izmjena nogu iz tople kupke u hladnu, i tako 20 do 30 minuta, jako su učinkovite. U toplu kupku se stavljaju eterična ulja koja hlade: eukaliptus, metvica, ružmarin - kazala je Zdenka za ovaj put.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović