Borba za opstanak: Udruga 'Vukovarski leptirići', koja brine o mališanima s invaliditetom, pred gašenjem

"Djeca nam nisu uključena u vrtić niti školu, a imaju pravo na to kao i svi ostali njihovi vršnjaci. Želimo osvijestiti sve, pogotovo istok Hrvatske, da postoje i djeca s teškoćama u razvoju", poručuju iz Udruge

 

Udruga Vukovarski leptirići, koja okuplja djecu sa teškoćama u razvoju, brine o 70-ak mališana ali je njen dalji opstanak pod velikim znakom pitanja. Rečeno je to na  razgovoru predstavnika udruge s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. Tijekom razgovora predstavnici udruge istaknuli su da se Udruga financira putem donacija i humanitarnih akcija te da očekuju neko sustavno rješenje i pomoć države, odnosno, nadležnih ministarstava koja nemaju sluha za ovu marginaliziranu skupinu.
"Tri godine pišemo dopise raznim institucijama, ali za sada bez konkretne potpore i podrške. Djeca nam nisu uključena u vrtić niti školu, a imaju pravo na to kao i svi ostali njihovi vršnjaci. Želimo osvijestiti sve, pogotovo istok Hrvatske, da postoje i djeca s teškoćama u razvoju. Mi, roditelji, uložit ćemo sve svoje napore u bolje sutra svoje djece", istaknule su predstavnice Vukovarskih leptirića.
One su gradonačelniku izrazile i težnju da se krene u ostvarenje projekta za poboljšanje kvalitete života djece s poteškoćama u razvoju, a što se, kao kažu, može postići isključivo kvalitetnom rehabilitacijom koja dovodi do lakšeg uključivanja djece u vrtiće i škole. Između ostaloga spomenuta je i potreba rješavanja prostora za rad udruge kao i da žele djeci pružiti kvalitetne i nove terapije koje se uvelike u svijetu primjenjuju dok su većini roditelja kod nas iz financijskih razloga nedostupne. Pomoći rad udruge Vukovarski leptirići može se uplatiti na račun Udruge: HYPO ALPE ADRIA BANK d.d., HR62 2500 0091 1013 6361 9.
VLM
Foto: PIXSELL