Medvjedi velikog srca: Zagrebački hokejaši pomažu djeci s teškoćama u razvoju iz 'Vukovarskih leptirića'

Udruga 'Vukovarski leptirići' djeluje od 2011. godine i okuplja djecu s problemima senzomotorike, psihomotorne retardacije, intelektualnim teškoćama, problemima s vidom, sluhom, govorom, komunikacijom i hiperaktivnosti

 

Prvo plinarsko društvo u suradnji s KHL Medveščak Zagreb, popularnim Medvjedima, ponovno pokreće veliku humanitarnu akciju za pomoć Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići' prikupljanjem financijskih sredstava za opremanje senzorne sobe.

Nastavak je to podrške 'Vukovarskim leptirićima' nakon prošlosezonske akcije u kojoj je Prvo plinarsko društvo uz podršku navijača doniračo 100.000 kuna za kupnju lasera niske frekvencije. Sportski partner Medvjeda tijekom ove sezone, kao 'Sponzor gola' za svaki pogodak momčadi Medveščaka na domaćim i gostujućim utakmicama, donirati tisuću kuna. Prikupljena sredstva na kraju sezone bit će uplaćena Udruzi za opremanje senzorne sobe.

Teškoće senzorne integracije nastaju kada mozak i živčani sustav nisu sposobni glatko i bez teškoća integrirati senzorne podražaje, kada krivo tumače podražaje i osjete i kada su oštećeni živčani putovi i receptori. Terapija koja se provodi u senzornoj sobi temelji se na stimulaciji osjetila. Ovaj vid terapije pogodan je za djecu i odrasle s autizmom, poremećajem koncentracije, za osobe sa senzornim oštećenjima, mentalnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju, kao i one s problemima u ponašanju.

Sve do dobi od sedam godina mozak je primarni aparat za senzornu obradu. Tako se prvih sedam godina života naziva razdobljem senzomotoričkog razvoja. Razdoblje kritično za senzornu integraciju je od djetetove treće do sedme godine života. U toj dobi dijete postaje senzomotorički zrelo biće. Integracija osjeta koja se pojavljuje u pokretima, igri i govoru osnova je kompleksnijoj integraciji osjeta koja je potrebna za čitanje, pisanje i dobro vladanje. Sam mozak traži osjete koji poboljšavaju njegovu organizaciju: zbog toga se djeca vole kretati jer osjeti kretanja hrane njihov mozak. Osjet je hrana za mozak, koji kaže mozgu što radi tijelo, a mozak kaže tijelu što treba raditi.

Važno je napomenuti da njezino provođenje nije uvjetovano godinama starosti, već se može primjenjivati kako kod djece tako i kod odraslih.

Udruga 'Vukovarski leptirići' djeluje od 2011. godine i okuplja djecu s problemima senzomotorike, psihomotorne retardacije, intelektualnim teškoćama, problemima s vidom, sluhom, govorom, komunikacijom i hiperaktivnosti.

Trenutačno broji 75 članova, od toga 46 nominalna. Nominalni članovi Udruge su djeca redovnih članova Udruge koja imaju teškoće u razvoju. Roditelji su osigurali putem donacija kvalitetne terapije, no odgovorne se institucije još uvijek nisu uključile te je položaj djece sve teži, a kvaliteta života ovisi samo o sposobnosti roditelja i donacijama dobrih ljudi.
Božica Ravlić

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL