Vukovarski leptirići: Socijalna integracija djece s teškoćama kroz razvoj kreativnosti i stvaralaštva

Glavni ciljevi projekta su osigurati razvoj kreativnosti i stvaralaštva djece sa i bez teškoća u uvjetima integracije te tako osigurati rast i razvoj vršnjaka u duhu solidarnosti, tolerancije i međusobnog razumijevanja

 

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići' broji 83 djece s teškoćama u razvoju. Na području u kojem djeca rastu i odrastaju nedovoljna je skrb i podrška za djecu s teškoćama, ali i onu bez teškoća. Udruga i partnerske institucije - Grad Vukovar, DV Vukovar 1, DV Vukovar 2 - stoga su osmislile projekt 'Kreativni leptrići' koji doprinosi razvoju kreativnosti i stvaralaštva kod djece te unapređuje njihovu kvalitetu života.

Glavni ciljevi projekta su osigurati razvoj kreativnosti i stvaralaštva djece sa i bez teškoća u uvjetima integracije te tako osigurati rast i razvoj vršnjaka u duhu solidarnosti, tolerancije i međusobnog razumijevanja.

"Ovim projektom želimo postići veću osviještenost lokalne zajednice, partnerskih organizacija i roditelja djece bez teškoća o važnosti sustavne skrbi, brige, rehabilitacije i integracije djece s teškoćama u razvoju", kaže Viktorija Matin, predsjednica Udruge.

"Ciljana skupina projekta jesu djeca sa i bez teškoća u razvoju, odgajatelji vrtića i roditelji mališana bez teškoća. Središnja aktivnost projekta jest kreativna radionica koja se održava u prostorijama Udruge, a koja osim programa koji omogućuju ciljano poticanje rasta i razvoja djece na području kreativnosti i stvaralaštva, želi postići uvjete socijalne integracije. Osim kreativne radionice jedna od projektnih aktivnosti jest i logoterapija koja se održava za djecu s teškoćama. Budući da djeca s teškoćama teže započinju i slijede cijeli proces komunikacije i interakcije s vršnjacima, smatrali smo potrebitim dodatno ih osnažiti kroz individualan program. Projektnim aktivnostima obuhvaćeni su i roditelji, te odgajatelji u redovnim vrtićima. Za roditelje su održane dvije radionice. Prva radionica za roditelje bila je radionica oslikavanja svile dok je druga radionica bila radionica djece i roditelja te su zajedno izrađivali predmete od gipsa, papira, ukrašavali predmete salvetnom tehnikom i slično."

Odgajatelji partnerskih vrtića imali su priliku sudjelovati na dva stručna predavanja koja je održala edukacijska rehabilitatorica, članica Udruge, na temu djece s teškoćama i razvoja njihove kreativnosti.

Projekt financiran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provodi se u prostorijama Udruge uz stručno vodstvo voditelja kreativnih radionica i asistenciju dva odgajatelja iz partnerskih organizacija, te logopeda koji provodi individualnu logoterapiju s 15-tero djece. Projektom je obuhvaćeno 30-ero djece, korisnika Udruge i djece iz redovnih vrtića.

Božica Ravlić